NewsXbrane tecknar avtal med Helvetic Biopharma för sin ledande Ranibizumab-biosimilar Xlucane

STOCKHOLM, January 15, 2016 /PRNewswire/ —

Xbrane BioPharma, ett bioteknikbolag i kommersiell fas, specialiserat på komplexa generika med hög efterfrågan, offentliggjorde i dag att bolaget har tecknat ett avtal gällande försäljning och distribution av sin ledande Ranibizumab-biosimilar, Xlucane, för att lanseras på den iranska marknaden av det Schweiziska bioläkemedelsbolaget Helvetic BioPharma.

Xlucane är en biosimilar av Lucentis innehållande den aktiva substansen Ranibizumab och används primärt för behandling av den våta formen av åldersrelaterad makuladegeneration, en ögonsjukdom som leder till nedsatt syn och i värsta fall blindhet. Lucentis genererar för närvarande en årlig försäljning på €3,8 miljarder (källa: IMS health). Avtalet baseras på milestones-betalningar under 2016 samt royaltybetalningar per såld dos. Lanseringen beräknas ske under 2017.

“Det här avtalet ger oss en stark position som det första företaget att sälja en Ranibizumab- biosimilar på den iranska marknaden. Helvetic BioPharma uppskattar att cirka 70.000 människor i Iran lever med sjukdomen, då prevalensen av sjukdomen är liknandeliknande världen över. Genom detta avtal kommer vi kunna introducera Xlucane på marknaden i Iran mycket tidigare än beräknat och det möjliggör även för oss att påskynda kommersialiseringen i andra delar av världen”, säger Martin Åmark, VD för Xbrane Biopharma.

Patent för Lucentis i USA och EU löper ut 2020 respektive 2022, samtidigt som läkemedlet saknar patentskydd på många tillväxtmarknader, häribland Iran. Världens första Ranibizumab-biosimilar introducerades nyligen i Indien av Intas Pharmaceuticals. Behandling med Lucentis bygger på månadsvisa injektioner i upp till 24 månader med ett genomsnittligt listpris på cirka €1.000 per dos.

“Vi tror att det finns en stor efterfrågan på en välfungerande behandling mot åldersrelaterad makuladegeneration i Iran som omfattas av det offentligt finansierade socialförsäkringssystemet. Vi ser stor potential i att lansera en Ranibizumab-biosimilar på den iranska marknaden och är glada över att ha tecknat detta viktiga avtal med Xbrane då deras produkt, Xlucane, har mycket bra in-vitro-karaktäristiska data och en mycket god produktionseffektivitet, vilket kommer vara kritiskt på den iranska marknaden, säger Mohsen Nayebpour, VD för Helvetic BioPharma.

Tillverkningen kommer att ske i Helvetic BioPharmas dotterbolag samarbetspartner Pooyesh Darous anläggningar i Iran. Kliniska studier kommer att utföras i Iran under andra delen av 2016. Försäljning av produkten kan påbörjas under 2017.

“Vi är glada över att ha tecknat vårt andra avtal avseende den iranska marknaden. Helvetic BioPharmas dotterbolag samarbetspartner Pooyesh Darou är ett av de ledande bioteknikbolagen i Mellanöstern och har en imponerande meritlista att nå nästintill full penetration i Iran för samtliga biogenerika som de har introducerat. Iran är en mycket intressant marknad med en befolkning på 80 miljoner, av vilka fler än 90 procent omfattas av den offentligt finansierade hälso- och sjukvården och vi ser det som en idealisk första marknad för vår ledande biosimilar, Xlucane”, säger Martin Åmark, VD för Xbrane.

Om Xbrane

Xbrane Biopharma är ett bioteknikbolag i kommersiell fas som utvecklar och tillverkar komplex biogenerika. Xbrane har världsledande kompetens inom utveckling av biogenerika för läkemedel med kontrollerad frisättning och en patenterad proteinproduktionsplattform för utveckling av biosimilarer. Målet är att bli en global ledare inom bolagets portfölj av komplexa generika.

Xbranes huvudkontor ligger i Stockholm och företaget har forskning- och utvecklingsanläggningar i Sverige och Italien.

För mer information, vänligen kontakta:

Martin Åmark, VD (CEO), Xbrane
M: +46 (0) 763-093 777
E: martin.amark@xbrane.com

Siavash Bashiri, Operativ chef (COO), Xbrane
M: +46 (0) 734-343 619
E: siavash.bashiri@xbrane.com

http://www.xbrane.com