NewsSerendipity portfolio companies Episurf Medical and Xbrane Biopharma featured in Swedish business paper Dagens industri

Xbrane och Episurf

 

Episurf Medical

Utdrag ur Dagens Industri: “Förkortar ledtiderna – Individanpassat implantat ska hjälpa yngre knäpatienter”

”Det unika med våra produkter är framför allt vår planering inför operationen då vi tar fram en perfekt 3D-modell som bland annat visar hur leden ser ut, hur omfattande skadan är och benets kvalitet. Det här är helt unikt och innebär att vi kan skräddarsy implantat för varje enskild patient och dessutom bistå kirurgen med information om förutsättningarna inför operationen. Alternativet är att använda standardutformade implantat som ofta inte passar.”

 

Xbrane Biopharma

Utdrag ur Dagens Industri: “Blickar österut”

”Det vi har lyckats med är att ta fram en teknologi som gör det möjligt att justera produktionsnivån till ett optimalt läge vilket innebär att vår produktion blir mycket mer kostnadseffektiv. Styrkan med vår teknologi är att vi kan producera liknande proteiner som i originalläkemedlen men billigare, i vissa fall 85 procent billigare”, säger Siavash Bashiri.

Bolaget tillverkar så kallade generikor, det vill säga ersättningsmediciner med samma funktion som originalen. Komplexa generikor, som blivit Xbranes inriktning, är dock betydligt svårare att tillverka än vanliga preparat som exempelvis paracetamol som har flera generikor på marknaden.

”Det är som att jämföra bygget av en enplansvilla med en skyskrapa med 1 000 våningar”, säger Siavash Bashiri. Just nu fokuserar företagets ledning på kapitalanskaffning. En nyemission kommer att genomföras och i februari kommer Xbrane Bioscience att börsnoteras på Nasdaqs First North.