Press ReleasesFilippa K är det första modevarumärket som använder OrganoClicks miljövänliga vattenavvisande teknologi

OrganoClick, ett svenskt prisbelönt miljöteknikföretag som tillhandahåller kemitekniska produkter baserade på miljövänlig fiberkemi, meddelar idag att Filippa K är det första modevarumärket som lanserar en klädkollektion behandlat med OrganoClicks miljövänliga, vattenavvisande teknologi.

Vattenavvisande behandlingar (sk DWR) för textil och kläder innehåller nästan alltid fluorkarboner, en grupp kemikalier som inte bryts ned i naturen och som kan orsaka cancer och hormonstörningar. Det svenska miljöteknikföretaget OrganoClick har utvecklat en alternativ vattenavvisande teknologi som är fri från fluorkarboner och istället innehåller ofarliga komponenter som är biologiskt nedbrytbara. Det första modevarumärket som lanserar en klädkollektion med den nya behandlingen är Filippa K, ett svenskt modeföretag med en stark position inom hållbart mode.

Fluorkarboner eller perfluorerade kemikalier (s.k. PFC som t.ex. substanserna PFOA och PFOS) är en grupp kemiska substanser som sedan 1950-talet har använts i vattenavvisande textilbehandlingar. Dessa substanser har emellertid en hel del negativa egenskaper; de bryts ned väldigt långsamt i naturen och flera av dem misstänks orsaka cancer och hormonrubbningar. OrganoClick har utvecklat en fluorkarbonfri vattenavvisade teknologi som innehåller växtbaserade katalysatorer och organiska polymerer som är vattenavvisande men samtidigt biologiskt nedbrytbara.

Genom att utnyttja en biologiskt nedbrytbar och ofarliga kemi i våra produkter kan vi vara säkra på att dessa inte orsakar några av de miljöskadliga effekter som de långkedjiga fluorkarbonerna gör, säger Robin Grankvist, Business Area Manager for Performance textiles & nonwoven på OrganoClick.

Den nya miljövänliga teknologin har utvecklats av OrganoClicks forskare och i januari 2014 implementerades teknologin i den taiwanesiske textiltillverkarens Chang-Ho Fibres fabriker. Sedan dess har ungefär 100 olika tyger tagits fram som alla är vattenavvisande och fria från fluorkarboner. Filippa K är det första modevarumärket som lanserat en klädkollektion som behandlats med OrganoClicks fluorkarbonfria, vattenavvisande teknologi. Kollektionen består av två damjackor i återvunnen polyester och nylon.

”Filippa K står för tidlös design av hög kvalitet och vi skapar produkter för att de ska hålla länge. Vår ambition är att våra produkter och vårt företag ska ha så liten påverkan som möjligt på miljön såväl som socialt. Därför jobbar vi för att använda rätt material, de bästa produktionsprocesserna och de bästa leverantörerna. Genom att använda OrganoClicks fluorkarbonfria och biologiskt nedbrytbara vattenavvisande teknologi tar vi ett viktigt steg mot att uppnå det bästa möjliga materialet avseende både hållbarhet och funktion”, säger Elin Larsson, Sustainability Manager på Filippa K.

I och med det ökade intresset för hållbart mode och grön textilkemi, accelererar OrganoClick sin satsning inom det textila området genom en större sälj- och marknadsorganisation och en ny produktionsenhet.

“Varumärken inom sport, outdoor och hållbart mode uppvisar idag ett stort intresse för högpresterande och samtidigt miljövänliga vattenavvisande behandlingar. OrganoClick har en unik position i och med att vår vattenavvisande teknologi uppvisar mycket god prestanda och kvalitet, samtidigt som den är biologiskt nedbrytbar och fri från skadliga kemikalier”,säger Mårten Hellberg, VD på OrganoClick.

För mer information, vänligen kontakta:
Mårten Hellberg, VD OrganoClick
Telefon: +46 8 684 001 10
Email: marten.hellberg@organoclick.com

Om OrganoClick
OrganoClick AB (publ) är ett svenskt miljöteknikföretag noterat på Nasdaq First North som utvecklar, producerar och marknadsför funktionella material och kemitekniska produkter baserade på miljövänlig fiberkemi. Exempel på produkter som OrganoClick marknadsför är den vattenavvisande tygbehandlingen OrganoTex®, det flam- och rötskyddade virket OrganoWood® (genom dotterbolaget OrganoWood AB) samt bindemedel för nonwovenmaterial. OrganoClick grundades 2006 som en avknoppning från akademisk forskning vid Stockholm universitet och Sveriges lantbruksuniversitet inom modifiering av biofibrer. OrganoClick har vunnit flera priser så som utnämningen till “Sveriges mest lovande start-up bolag”, Sveriges bästa miljöinnovation, och tidigare mottaget flertalet utmärkelser så som en Climate Solver av Världsnaturfonden (WWF) och varit på Affärsvärldens och NyTekniks 33-lista för “Sveriges hetaste teknikbolag. OrganoClick har sitt säte i Täby, norr om Stockholm, där bolagets produktion, FoU-, samt sälj- och marknadsavdelning finns lokaliserat. OrganoClicks Certified Adviser på Nasdaq First North är Pareto Securities AB.

Om Filippa K
Filippa K är ett av de ledande skandinaviska modeföretagen, med en start position inom hållbart mode. Filippa K är idag representerad på 20 marknader genom 50 egna varumärkesbutiker, en egen e-handelsplattform och mer än 600 återförsäljare, så som Liberty, Bijenkorf, NK, Stockman och Illum. Filippa K hade 2013 en omsättning på mer än 70 miljoner EUR och uppvisade en tillväxt på 12 %. Idag jobbar 400 passionerade personer på företagets 7 lokala Filippa K kontor och huvudkontoret i Stockholm. Filippa K tillhandahåller ett komplett modesortiment av kläder, skor, väskor & accessoarer till både kvinnor och män.